Пређи на главни садржај

Koliko zaista košta venčanica

       Stigla jesen, vreme da se kupi venčanica.
     Istina, kupuje se ona već mnogo godina unazad - laganica, ali sada će konačno biti u vašim rukama.

     A počelo je još pre nego što ste progovorile, već ste u glavi imale tu mistreioznu belu haljinu.
     Onda dolazi Dizni period sa svim tim prelepotnim haljinama za princeze. Pa i same ste princeze, samo da  obučete tu haljinu i neko će vam dati tapiju na to.
     Princ. Gospodin pravi. Vrh vrhova. Njegovo veličanstvo muškarac.
     
     Može da bude i najneotesanija seljačina, egoistični mamlaz, uobraženi djilkoš... sa obzirom na to  da živite u izmaglici bele venčanice dok hrlite ka svom cilju, teško da to možete da primetite.
     Pa niste džaba gazile po svim onim ženama dok ste trčale da uhvatite bidermajer. Arvidas Sabonis bi se postideo kojim skokom ste ga odnele ispred nosa istoj takvoj  zaludjenici. Pobedničku fotku, na kojoj vam se osmeh zatvara negde na temenu glave ste naravno uništile, i sve kopije iste.

   Nećete valjda sada da odustanete kada ste na vrhuncu prezgodnoće i kada na fejsbuku, instragramu... pljušte komentari koje ste prepičke postale. Toliko je komentara da već duboko živite u uverenju da vam je zlatna. Samo još da nadjete pravog ribolovca. Ostalo će zlatna da završi sama. Zna se na šta se mamlazi pecaju.
  
      Stvarno želite mamlaza u životu?
    
     Šta ste sve do sada propustile zbog misteriozne bele izmaglice: Toma Sojera, Družbu Pere Kvržice... sve ono što dečake postepeno pretvara u muškarce. Živeći u beloj izmaglici propuštate da vidite i da zaista osetite miris muškarca.
     
     Objašnjavaju vam da niste isti. Niste jednaki, oni su fakat bolji vozači, bolji kuvari, mi bolje pravimo kolače, brižnije smo. Isti smo po tome što osećamo, mrzimo, volimo, radujemo se, sanjamo, maštamo...
    Otkriću  vam tajnu - i muškarci predosećaju, i muškarci plaču i oni imaju svoja nadanja. I oni su bića sa ove planete. Zašto ne dopuštate sebi da ih upoznate nego živite u projektu "evo jesen je, ček da kupim venčanicu".
      Crkva, ne Bog, vam je objasnila da ste rebro i da ne postojite van muškarca već samo kao deo njega.
      To su smisli da bi vas izmanipulisali i zagaospodarili sa vama. Sa malom promenom scenografije i kostimografije i dalje živite u istoj iluziji, da ste predmet koji treba da navuče belu šnenokle haljinu.

      Kako vam je kad vas tretiraju kao objekat? 
      I kako je njima kad ih tretirate takodje kao objekat, ne biste li jedni drugima ispunila očekivanja.
      
     Tek dolazimo do momenta da odete u prodavnicu i da je kupite a već je godinama  plaćete debelo propuštanjem šanse da živite. Upoznate sebe kakve zaiste jeste, da otkrijete šta je u vama i to da živite. Možda to bude i venčanica i sve što ide sa tim, ali niste u nametnutom projektu.
      
      Pa onda dodju planovi koliko gostiju, gde, po običajima ili ne... Dodje i vaš najdivniji dan u životu. Muškarac vaših snova ga doživljav k`o giljotinju. Vi to prvi put nazirete tek tog jutra, polako, bit će dana i godina kada ćete vam to postati jasno.

    Prvu bračnu noć i medeni mesec propuštate naravno, morale ste i pored svog truda da pribegnete seljačkoj varijanti.
      Sada plaćate i cenu toga. Noć provodite naizmenično povraćajući u kupatilu. Vi zbog stomaka, a on jer se sa drugarima toliko oždrao od alkohola da ni jednog momenta nije primetio vaš izgled princeze i misterioznu belu haljinu za koju je u jednom momentu uobrazio da je salveta i krenuo da obriše ruke.

      Dok se osvestite prodje dvadest godina braka ko` dlanom o dlan a vi prvi put počinjete da otvarate oči i budite se iz sna zvanog venčanica.

      Cenovnik je išao, neprospavane noći, prevare, laži, manipulacije, tuga, žaljenja, bes, sve uz pesmu - Rano moja, rano ljuta, rani mene još sto puta.  Ostaje vam da se saberete, da li vam se i dalje isplati da plaćate tu cenu? Čini se previsoka, zbog jednog dana, jedne haljine.

       Vaši životi su samo vaši i postojite upravo onako kao što postoji i vaš Gospodin pravi. 
       
       Nikada nije kasno za dobre odluke u životu.

       A najbolja odluka koju možete da donesete je ta, da počnete da živite onog dana kada ste došle na svet. Možda vam se zaista pruži šansa da se sretnete sa nekim i da ga upoznate.  Da date  nekom priliku da vas upozna.

     Ne dozvolite sebi da ostane zakovane u jednom danu. Dopustite sebi da na pruženu ruku odgovorite pruženom rukom.
         
        Da na nemo pitanje u očima kažete jedno veliko, tiho - DA.
        
        Dopustite sebi da osetite miris muškarca dok mu otvarate jednu po jednu ladicu vašeg svemira.

  

Коментари

Популарни постови са овог блога

Čekajući princa

      Za sve frajerice, tatine devojčice i sve najdraže mamine princeze.Sve ste postigle u životu, imate školu, stan, auto... ali, nemate svoj život.               Možete da putujete gde god hoćete, nadjete i ponekog frajera ili neku dužu vezu. Za standarde, koje ste same sebi postavile, niko nije dovoljno dobar, lep, pametan... niko nije "preveličanstveni" da bi ste sa njim rodile dete. A pitanje je, da li vi zaiste želite dete?               Dete, kao šansu za neku dušu da ponovo dodje na svet.               Oslobodile ste se nametnutog mišljenja da je žena rasplodni objekat i da je tu da bi se društvo okoristilo njenim genitalijama. Pa nije žena inkubatorska stanica.       Oslobodile ste se "tripa" da muškarcima radjate decu kako biste ih time zadržale, jer u biti njima je više do toga. Njihovom egu prija da  imaju svesavršenog naslednika, kao što je uostalom on sam. Jer, mama mu je dala tapiju na to. A što biste vi drugom gladile ego na uštrb sv

Frigidna kastratorka ili nežna žena

   To da je muški promiskuitet "normalan" čak poželjan, još će stare majke sa ovih prostora da vam objasne sve uz "opravdanje" - Pusti ga, on je muškarac!?! Postoji naravno veliki broj žena koje će se i dan danas složiti sa ovim i prihvatiti to kao neminovnost, bez svesti o tome šta one gube i šta stvarnost gubi sa tim i takvim poimanjem.    Okolina je sklona da ženski promiskuitet smatra kurvarlukom dok je muški opravdan mačoizmom. Okolina je sklona da  takve žene nipodaštava a da takve muškarce uzdiže. Jedan od bitnih koraka u životu je nazvati stvari pravim imenom. Dati im ono što im pripada.     Sem toga, po zdravlje društva mnogo je potrebniji ženski od muškog promiskuiteta, a da je to zaista tako potvrdiće vam činjenice:      1) Kurvarluk je kurvarluk. - Bilo da je muškarac, ili žena u pitanju, osoba koja prodaje svoju dušu je kurva. Seks je fiziološka potreba, kao čaša vode, nemojte od njega praviti "Rat i mir" kad to nije. A ta fiziološka p

Snovi se pišu srpskim jezikom

   Snovi nas održavaju budnima.    Snovi nam ne daju da zaboravimo.    Sistem radi na ubijanju osnovnih životnih impulsa, umećući umesto istinskog, laž.    Samoproklamovani vladoci života i smrti zamenjuju teze. Tako da umesto slobode, imamo ljudska prava, umesto ljubavi, zaljubljenost, umesto istine, laž. Moderan čovek je u ropstvu.    Ovaj put je zamenio slobodu za udobnost, sada je svi skupo plaćaju.     Egzodus našeg naroda je postojao oduvek. Nije to od juče, nije to samo naš narod.     Malo su samo izmešali reči, zbog zbunjenosti, pa sve manje imamo emigranata a sve više migranata. Čovek više ni sam ne može da odredi gde mu je mesto. Kao da je i dalje na snazi prokletstvo Vavilonske kule, tako se svi divno ne razumeju.     Srbi, Balkanci uopšte, rado hrle u Evropu a opet su pod ručnom kada Evropa želi da ih zagrli. Ako vam odgovara evropski standard, ako ga priželjkujete, pa zašto ste onda toliko protiv svega što odavno postoji kod stare gospodje, a šta ona sada traži